piątek, 28 marca 2014

Nie ważne jak się go nazywa- ziemniak, pyra, kartofel, to i tak jest nieodzownym elementem polskiej tradycji kulinarnej. Mamy do niego słabość. Wielką miłością do ziemniaka pałają również mieszkańcy Turcji. To właśnie stamtąd przywędrował do nas w postaci Kumpira. Wszyscy Krakowianie powinni na stałe włączyć do swojego słownika tę nazwę i pędzić pod Halę Targową, aby skosztować tej oryginalnej przekąski!



Kumpir to pieczony ziemniak, w którego wnętrzu kryje się gładkie puree, z dodatkiem masła czosnkowego i sera oraz bogaty zestaw dodatków. Do wersji podstawowej można zamówić rozmaitości w postaci mięsa, warzyw i sosów. W ofercie znajdziemy różne warianty smakowe od krakowskiego, przez góralski na greckim i meksykańskim kończąc. W kwestii dodatków panuje tu całkowita swoboda, to my decydujemy jak zestaw najbardziej nam odpowiada. Właściciel bierze pod uwagę sugestie klientów , w kwestii tego na co mają aktualnie ochotę i dostosowuje menu do ich podniebień.

Inspiracją do stworzenia biznesu były podróże Maksa. Chiny, Hiszpania, Rosja – wszędzie tam je się ziemniaka w oryginalnej postaci. Jednak to turecka wersja dania z ziemniakiem , z okolic przystani Ortaköy w Stambule rozkochała w sobie właściciela.Pomyślał więc: „Dlaczego więc nie rozsmakować w nich mieszkańców Krakowa?”;-)

W Krakowskim Kumpirze mamy do czynienia z ziemniakami, które ważą nawet kilogram! Są pieczone w specjalnym piecu szamotowym, tak aby jego cała zawartość była miękka, a skórka delikatnie przypieczona. Brzmi smakowicie?

Dobry ziemniak, to gwarancja sukcesu. Aby usatysfakcjonować klientów używa się tu jedynie wyselekcjonowane gatunki ziemniaków z polskich upraw. Pomysłodawca Krakowskiego Kumpira – Maks, nie ukrywa, że zdobycie takiego ziemniaka to wyczyn. I z uśmiechem dodaje: „ Ziemniak ziemniakowi nierówny!”.

Kumpir cieszy się popularnością wśród szerokiego grona smakoszy. Ma swoich zwolenników zarówno wśród osób starszych, którym przywołuje na myśl czas dzieciństwa i wykopków na wsi, jak i młodszej generacji. Dla miłośników życia nocnego, którzy przemierzają miasto w poszukiwaniu rozrywki jest zdrowszą alternatywą obecnych na każdym kroku zapiekanek czy kebabów. Krakowski Kumpir wychodząc na przeciw mieszkańcom Krakowa jest czynny całą dobę.

Zachęcamy więc do skosztowania. O każdej porze dnia i nocy!
ul. Grzegórzecka 3
parking pod Halą Targową


Posted by Już Otwarte On piątek, marca 28, 2014 No comments

0 komentarze :

Prześlij komentarz

    Partnerzy


    Wszystkie treści materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są własnością naszej firmy. Są chronione prawem autorskim, które przysługuje Już Otwarte. Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

    Informujemy, że publikowane na stronach niniejszego serwisu treści mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów prawa cywilnego.

    W naszym serwisie umieszczone są łącza (linki) do innych serwisów internetowych. Informujemy, że nie ponosimy żadnej odpowiedzialności za treści zawarte w innych serwisach.